Yeni Telefon Aldığınızda İlk Yapmanız Gerekenler

Yeni telefon aldığınızda telefonunuzda ilk kontrol etmeniz gerekenler ve yeni telefon ipuçları hakkında birkaç öneri hazırladık. Telefonunuzu uzun süre kullanmak ve eksiksiz satın aldığınızdan emin olmak için birkaç şeyi hızlıca kontrol edebilirsiniz. Eğer telefonu henüz satın almadıysanız yeni telefon alırken dikkat etmeniz gereken bazı ipuçlarını daha önce paylaşmıştık: https://www.andropedi.com/android-telefon-alirken-dikkat-etmeniz-gerekenler/

Yeni Telefon ve Aksesuar Kontrolü

İlk olarak yeni satın aldığınız telefonun kasasını ve ekranını çizik, yamuk veya bozuk gösteren ekran ihtimaline karşı kontrol edin. Çünkü fabrika çıkışlı telefonlarda çok düşük ihtimal olsa da yanlış montaj, yanlış üretim veya ölü pikselli ya da yanık ekranlı olma ihtimali olabilir.

Sonrasında ise kutuda yer alan aksesuarları kontrol edin. Telefonun şarj aletinin çalıştığını kontrol edin. Eğer telefonla birlikte kulaklık veriliyorsa kulaklığın kutunun içinde olduğuna ve çalıştığına emin olun. Bir de kutunun içinde genellikle SIM kart yuvası, adaptörü gibi ekstralar bulunuyor. Bunları da kontrol ettikten sonra kutunun içine garanti kağıdı/faturasını da koyarak kutuyu en az 2 sene kaybetmeyeceğiniz bir yere kaldırın.

Bir de kutu üzerinde veya telefon kapağının altında yazan IMEI numarasını her ihtimale karşı başka bir yere daha yazarak kaybolmamasına dikkat edin. Hatta dilerseniz IMEI numarasını da kontrol ederek IMEI numarasının orijinal olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz: https://www.andropedi.com/imei-sorgulama/

Şarj ve İnternet Bağlantısı

Yeni telefonunuzda bir şeyler indirmeye başlamak için bir WiFi internet bağlantısını tercih edin. Çünkü birazdan Google hesabı ekleyecek, bir sürü uygulama yükleyecek ve varsa telefonun güncellemelerini yapacaksınız. Bu işlemler sadece bir seferlik çok internet harcayan işlemler olacağından internetinizin bitmemesi için WiFi ağına bağlanmanız gerekecek.

Ayrıca telefonun şarjı ilk birkaç gün hızlı bitiyor gibi gelecek. Bunun sebebi hem telefonunuzla çok vakit geçirecek olmanız, hem de telefonun pilinin en az 3-5 gün tam performans çalışmayacağıdır. İsterseniz yeni telefon şarj ile ilgili önerilerimize de daha önce yazdığımız bu sayfadan ulaşabilirsiniz: https://www.andropedi.com/android-pil-omru-uzatma-yeni-telefon-ilk-sarj/

Wi-Fi ağına bağlandıktan sonra ilk olarak telefonun ayarlar sayfasından sistem bilgisi veya hakkında bölümünden güncellemeleri kontrol edin. Bu şekilde eğer telefonunuzun için yeni Android versiyonları çıktıysa ya da telefonun kendi yazılımına güvenlik veya geliştirme güncellemeleri geldiyse bunları telefonunuz bulacak ve otomatik olarak indirip kuracak.

Google Hesabınıza Giriş Yapın

Telefonu, aksesuarları, wifi bağlantısını, şarjı ve güncellemeleri kontrol ettikten sonra sıra Google hesabına geldi. Eğer bir Android telefon aldıysanız Google hesabınıza giriş yapmadan veya yeni bir Google hesabı oluşturmadan telefonunuzu tam verimle hiçbir zaman çalıştıramayacaksınız. Bu yüzden şimdi telefonunuzun ayarlar menüsünden, hesaplar sayfasından Google hesabınıza giriş yapın veya yeni bir Google hesabı oluşturun. Eğer daha önceki telefonunuzda da Google hesabınız vardıysa aynı Google hesabınıza giriş yaptığınızda rehberdeki tüm kişiler ve takvim, bazı uygulama bilgileri gibi tüm verileriniz otomatik olarak tekrar telefonunuza geri yüklenecek.

Telefonda Yüklü Gelen Gereksiz Uygulamalar

Yeni telefon satın aldığınızda markasına göre telefon içinde yüklü olarak gelen ve belki de hiçbir zaman kullanmayacağınız bazı uygulamalar var. Bu uygulamaları eğer kullanmayacaksanız mutlaka telefonunuzdan kaldırın. Çünkü bu uygulamalar telefonun arka planında çalışarak hem pilinizi daha hızlı tüketecek, hem de telefonunuzu yavaşlatacak.

Google Play’den yeni uygulamalar yüklemeye başlamadan önce bu gereksiz uygulamaları kaldırmak için telefonda hangi uygulamaların yüklü olduğuna bir göz atın ve kullanmayacağınız uygulamaları tek tek kaldırın. Bunu yapmak için uygulama simgesine basılı tutabilir veya telefonunuzda ayarlar bölümüne geçip uygulamalar sayfasından uygulamaları tek tek kaldırabilirsiniz. Uygulamaları kaldırırken kafanızda soru işareti olmasın. Çünkü kaldırdığınız uygulamaları istediğiniz zaman tekrar telefonunuza yükleyebilirsiniz.

Telefon Hafızası ve Yeni Uygulamalar

Aldığınız telefonun marka ve modeline göre bir telefon hafızanız olacak. 16GB, 32GB, 64GB, 128GB veya 256GB gibi. Eğer düşük bir telefon hafızası varsa Google Play’den uygulama yüklerken gerçekten o uygulamaya ihtiyacınız olup olmadığını iki kere düşünün. Bir de oyunlar telefonda çok yer kapladığı için sadece oynayacağınız oyunları telefona yükleyin.

İki önceki adımda Google hesabınıza giriş yaptıktan sonra eski telefonunuzdaki uygulamalar otomatik olarak tekrar yüklenmiş olabilir. Bu eski uygulamalardan da kullanmadıklarınızı telefonunuzdan bir önceki adımda anlattığımız gibi kaldırın.

Telefon hafızanız çok yüksek değilse Google Fotoğraflar gibi fotoğraf ve videolarınızı otomatik olarak internete yedekleyen bir uygulamayı kullanabilirsiniz. Böylece çektiğiniz video ve fotoğraflar otomatik olarak Google hesabınıza yedeklenecek ve telefonunuz doldukça yedeklenen bu video ve fotoğrafları telefonunuzdan silebileceksiniz.

Yeni Telefon Güvenlik

Artık uygulamaları ve oyunları da ihtiyacınıza göre kaldırıp yükledikten sonra sırada telefonunuzun güvenliği için bir yüz tanıma, parmak izi tanıma veya bir şifre belirleme adımına geçebilirsiniz. Telefonun ekranını kilitledikten sonra telefon yanınızda değilken başkalarının telefonunuzu karıştırmasını istemiyorsanız bu şart. Ayrıca telefonunuzu kaybeder veya çaldırırsanız başkaları bilgilerinize kolay kolay ulaşamaz.

Telefonun güvenliğini sağlamak için telefonun ayarlar bölümünden güvenlik sayfasına geçin. Orada telefonun hangi özellikleri varsa özelliğe göre yüz tanıma, parmak izi, şifre veya desen belirleyebilirsiniz.

İnternet Kullanım Sınırı

Eğer tarifeli bir internet paketi kullanıyorsanız 3G paketin aylık sınırı aşmaması için dikkat etmeniz gerekebilir. Özellikle ve büyük ihtimalle yeni aldığınız telefon eski telefonunuza göre biraz daha fazla internet harcayacak, buna hazırlıklı olun. Çünkü mutemelen ekranı daha büyük, internet bağlantı teknolojisi daha gelişmiş ve ekranı daha kaliteli gösteren bir telefon olacağından internette yapacağınız işlemlerde daha hızlı internet harcanacak.

İnternet harcama sınırınızı takip etmek için telefonun ayarlarından data/veri kullanım bölümüne gelip orada ayın tarihine göre kullanım limiti belirleyebilirsiniz. Bu şekilde o tarihe gelmeden eğer internet harcamanız belirlediğiniz kotaya yaklaşırsa ve geçecek olursa telefonunuz bildirim olarak sizi uyaracak.

Genel Kullanım İpuçları

Yukarıdaki adımlardan sonra artık telefonunuza neler yükleyeceğiniz ve nasıl kullanacağınız size kalmış :)

Genel kullanım olarak birkaç önerimiz ise şu şekilde:

  • Sağlamlık ve çizilmelere karşı ilk önce bir telefon kılıfı ve isteğinize göre ekran koruyucu jelatin takabilirsiniz. Daha önce ekran koruyucular ile ilgili bir sayfa hazırlamıştık. Bu konuda daha fazla bilgi almak için: Ekran Koruyucular İşe Yarıyor mu?
  • Telefonunuzu yağmurda ve ıslak yerlerde “su geçirmez” vs özellikli olsa bile hiçbir zaman sıvıyla temas ettirmeyin ve ıslanırsa telefonu hemen kapatın. Eğer telefonunuz suya düşerse yapmanız gerekenleri daha önce bu sayfada anlatmıştık: Telefon Islanırsa Ne Yapmalı?
  • Telefonun pilinin daha uzun ömürlü ve verimli olması için telefonunuzu asla direkt güneş ışığı altında bırakmayın. Telefonunuz şarjdayken telefonla konuşmayın ve ağır oyunları uygulamaları kullanmayın. Telefonun pil ömrünün daha uzun gitmesi için şu sayfaya göz atın: Daha Uzun Telefon Pil Ömrü için
  • Telefonunuza Google Play dışında uygulama yüklememeye çalışın. Eğer Google Play’de olmayan bir uygulama kullanacaksanız da APK dosyalarını yüklerken dikkatli olun. Her APK dosyası güvenli olmayabilir, daha fazla bilgi için: APK Dosyaları Güvenli mi?
  • Telefonunuzda gireceğiniz internet siteleri veya yükleyeceğiniz uygulama ve oyunlar bazı tehlikeli reklamlar ve pazarlama araçları içerebilir. Telefon güvenliğine her zaman öncelik verin. Virüs uygulaması yüklemenize gerek olmasa da şu yazımıza göz atabilirsiniz: Telefonda Antivirüs Gerekli mi?
  • Telefonunuz WiFi’ye bağlanırken sorun yaşıyorsa daha önce WiFi bağlantı sorunu çözümü için bir sayfa hazırlamıştık: WiFi Bağlantı Sorunu Çözümü
  • Eğer ara sıra telefonu şarj etmek için powerbank kullanacaksanız powerbank kullanımı hakkında da bazı ipuçlarımız var: Powerbank Kullanım

Bazı başlıca ipuçlarını ve önerileri sizlerle paylaştık. bu öneri ve ipuçları tecrübelere dayalı yorumlardan oluşmaktadır. Siz yine de telefonunuzu istediğiniz gibi kullanın ama aklınıza takılanları buraya yazın ya da telefonunuzun markasının müşteri hizmetlerine veya forumlarına da göz atın. Eğer telefon ile ilgili daha fazla ipucu okumak isterseniz buraya göz atabilirsiniz: Android İpuçları

Telefonunuza güzel ve işe yarar Android uygulamaları keşfetmek ve yüklemek isterseniz de sitemizi düzenli olarak takip edebilir ve önerilen Android uygulamaları sayfamıza göz atabilirsiniz.

Yeni telefon hakkında sizin de yorumunuz ve sorunuz olursa aşağıdaki yorum bölümüne istediğinizi yazabilirsiniz. Yeni telefonunuzu güzel günlerde kullanmanız dileğiyle…