Telefonum Çok Isınıyor Diyorsanız Bunları Deneyin

Telefonum Çok Isınıyor Diyorsanız Bunları Deneyin


Özellikle yaz aylarında telefonum çok ısınıyor diyorsanız aşağıda yazdıklarımızı deneyin ve telefonun çok ısınması derdinden kurtulun. Çok fazla ısınan bir telefon hem pil ömrünü azaltabilir, hem de telefonun ömründen yiyerek çeşitli tehlikelere de yol açabilir.

Telefon Neden Isınır?

Öncelikle bilmeniz gereken nokta her telefon mutlaka ısınır. Önemli olan bu ısınmanın üreticinin belirlediği limitler içinde olmasıdır. Her telefon ısınır çünkü içinde bulunan işlemci, ekran işlemcisi, ekran, pil ve çeşitli elektronik donanım çalışmak için bir enerji harcar. Harcanan bu enerji sonrası hem pil hem de bu çeşitli elektronik donanımın ısınması normal bir durumdur. Üstelik yaz aylarında sıcak havalarda ve kuvvetli güneş ışığında bu ısınma kat kat artar. Tabi telefonun gereğinden fazla ısınması normal sayılmaz.

Telefon Sıcaklığı Nasıl Öğrenilir?

Telefonunuz içindeki elektronik aletlerin ne kadar ısındığını bilmeniz gerek. Bunun için elinizdeki telefonun sıcaklığını kabaca anlayabileceğiniz gibi iç sıcaklığını gösteren çeşitli Android uygulamaları da var. Telefonun ne kadar ısındığını ve kaç derece olduğunu görmek için aşağıdaki uygulamalardan birini telefonunuza yükleyebilir ve uygulama içinden telefon sıcaklığını görebilirsiniz.

Bu uygulamaları yükledikten sonra telefon sıcaklığının kaç derece olduğunu ve hangi uygulamaları kullanırken telefonun çok ısındığını görebilirsiniz. Ayrıca sıcak havalarda, güneş altında, gölgede ve evinizde telefon sıcaklığının nasıl değiştiğini de takip edebilirsiniz. Bu şekilde birazdan aşağıda yazacağımız sebeplerden birini bulmanız kolaylaşacaktır.

Telefon Isınması Nedenleri

Elinizde tuttuğunuz ve kullandığınız telefon size göre veya yukarıdaki uygulamalara göre çok ısınıyorsa bu ısınmanın başlıca sebepleri aşağıdakilerden biri olabilir.

oyun telefonu çok ısıtıyor

Uygulama veya Oyunlar

Telefon ısınmasının en büyük nedenlerinden biri kullandığınız uygulama veya oyunlardır. Genellikle uygulamalar çok fazla ısınmaya sebep vermese de çoğu oyun telefonunuzu hızlıca ısıtabilir. Bunun sebebi oyunların yüksek işlemci ve ekran kartı gücü kullanmasının yanı sıra aynı zamanda pilinizi de hızlıca tüketmesidir. Pilinizi çabuk bitiren uygulama ve oyunlar mutlaka telefonunuzu fazla ısıtacaktır. Çünkü hızlı enerji harcayan pil normalden fazla ısınır ve işlemciyi yoğun olarak kullanan oyunlar ve uygulamalar aynı zamanda işlemciyi de fazla ısıtır. Aslında bu genel çerçevede normal bir durumdur.

Uygulama ve oyunlardan dolayı telefonunuz fazla ısınıyorsa şunları deneyebilirsiniz:

  • Oynadığınız oyuna veya kullandığınız uygulamaya mutlaka kısa aralar verin. Örneğin bir uygulama veya oyunu 15-20 dakika kullandıktan sonra uygulamayı kapatıp telefonunuzu ekranı kapalı bir şekilde en az 5 dakika dinlendirin. Soğumaya bıraktığınız telefonu elinizde tutmayın. Çünkü eliniz her zaman ortam sıcaklığından daha sıcak olacaktır.
  • Telefonu ısıtan uygulama ve oyunları kullanırken telefonunuzu şarja takmayın. Bu hareket hem telefonunuzu fazla yoracak hem de pilin ve telefonun daha fazla ısınmasına yol açacaktır. Tükenen pili şarj ederken telefonu mümkün olduğunca az kullanın veya hiç kullanmayın.
  • Oyunların ayarlar bölümüne girerek üç boyutlu grafik ayarlarını azaltın. Çoğu oyunda daha düşük kapasiteli telefonlarda oyunun daha rahat çalışması için çeşitli performans ayarları bulunur. Bu ayarlara girerek performans ayarlarını düşürdüğünüz takdirde o oyun telefonu daha az yoracak ve ısınmayı azaltacaktır.
  • Uygulama ve oyunların arka planda çalışması da telefonunuzun daha fazla ısınmasına sebep olur. Bu tür arka planda çalışan ve sürekli senkronizasyon yapan uygulamaları telefonunuzun ayarlar bölümündeki hesap ve senkronizasyon ayarları kısmından kapatabilirsiniz. Böylelikle uyugulama veya oyun sadece onu açıp kullandığınızda çalışır. Uygulama kapalıyken arka planda çalışmaz ve telefonunuzu fazla yormaz.
  • Bozuk uygulama ve oyunlar da telefonunuzu fazla ısıtabilir. Özellikle telefon son zamanlarda daha fazla ısınmaya başladıysa yakın zamanda yüklediğiniz uygulama ve oyunları gözden geçirin. Bozuk kodlanmış veya telefonunuzla uyumsuz uygulama ve oyunlar kararsız çalışarak telefonunuzdan daha fazla işlemci ve pil tüketerek ısınmasına yol açabilir.
  • Bazı uygulamalar geçici olarak da takılı kalmış veya bozuk çalışmaya başlamış olabilir. Bu durumda telefonunuzu kapatıp 1-2 dakika bekledikten sonra tekrar açın. Yeniden başlayan arka plan uygulamaları kararlı çalışmaya devam edebilir.

telefon şarjı telefonu ısıtıyor

Bozuk veya Eskimiş Pil ya da Adaptör

Telefonunuzun fazla ısınmasına sebep olabilecek bir diğer faktör ise pil ve şarj performansıdır. Son teknoloji telefonlarda özellikle “Hızlı Şarj” dediğimiz sistem de telefonunuzun normalden daha fazla ısınmasına yol açar. Bu durum normaldir. Fakat eskimiş veya bozuk bir pil, şarj kablosu ya da şarj adaptörü telefonu normalden fazla ısıtabilir. Elektrik aktarım işlemi sırasında kısa devre yapan veya bozuk çalışan bu şarj donanımları telefonu fazla ısıtabilir, telefonunuzu bozabilir ve de çeşitli tehlikelere yol açabilir.

  • Pil, şarj kablosu veya adaptörden hangisinin problemli olduğunu da anlamanın basitçe iki yolu var. İlk olarak telefonunuzla aynı özelliklere sahip başka telefonların uyumlu kablo veya adaptörünü bir süre kullanarak telefondaki ısınmanın giderilip giderilmediğini kontrol edin. Eğer ödünç aldığınız bu aletlerle telefondaki ısınma giderildiyse telefonunuza uygun yeni adaptör veya şarj kablosu satın alın.
  • Bozuk pili anlamak ise biraz daha zor olsa da genel olarak 3 senesini doldurmuş ve 5’inci sene civarında olan piller artık eskimeye başlamış olabilir. Bu durumu zaten yavaş dolan telefon ve hızlı biten şarj ile anlayabilirsiniz. Bu eskimiş pil telefonun her zaman ısınmasına yol açmasa da bazen ömrünü tamamlayan piller çeşitli problemlere ve bozuk çalışmaya da yol açabilir. Orijinal pil değişimi yaparak bu problemlerden kurtulabilirsiniz. Ayrıca Google Play’de bulunan çeşitli pil uygulamaları ile pil sıcaklığı ve performansını da ölçebilirsiniz. Örneğin daha önce tanıttığımız AccuBattery uygulaması pil takibi için güzel bir uygulama.

Islanan telefon çalışır mı

Islanmış Telefon veya Sıcak Havalar

Daha önce suya düşürdüğünüz veya ıslattığınız telefon ya da güneşli ve sıcak havalar da telefonunuzun fazla ısınmasına sebep olabilir.

  • Özellikle yakın zamanda telefonu ıslattıysanız veya suya düşürdüyseniz bu büyük bir problem olabilir. Kuruyan ve normal çalışıyormuş gibi görünen telefonlar içindeki devrelerin zamanla hızlıca korozyona uğraması sonucu kısa devre yapmaya başlar ve telefonda ani kapanmalara ya da ısınmalara yol açabilir. Eğer suya düşmüş bir telefonu kullanmaya devam ediyorsanız ve sık sık kapanmalar ya da fazla ısınmalar oluyorsa telefonunuzu yetkili servise göndermeyi veya artık yenisini almayı düşünmelisiniz.
  • Özellikle yaz aylarında sıcak hava ve güçlü güneş ışınları da telefonunuzu fazla ısıtabilir. Özellikle araba içinde güneşe bıraktığınız telefonların ateş gibi olması ve hatta patlayıp yangına yol açması bile mümkündür. Sıcak havalarda telefonun biraz daha ısınması normaldir fakat direkt güneş ışığına bırakılan telefon normalden fazla ısınacak ve tehlikeli olmaya başlayacaktır. Güneşli havalarda ve tatilde telefonunuzu her zaman gölge bir yere bırakmaya dikkat edin.

Telefon çekmiyor ve ısınıyor

Uzun Telefon Görüşmeleri ve Zayıf Sinyaller

Eğer telefonunuzda sık sık uzun görüşmeler yapıyorsanız telefonunuz normalden fazla ısınabilir. Ayrıca zayıf bağlantı sinyalleri de telefonun normalden biraz fazla ısınmasına yol açabilir.

  • Eğer sık sık telefon görüşmesi yapan biriyseniz görüşmelerinizi çok uzun tutmamaya çalışın. Uzun görüşmeler sonucu hem telefonunuz normalden fazla ısınabilir, hem de bu durum sağlınız açısından olumsuz olabilir. Bu tür uzun görüşmelerde mümkün olduğu kadar 15 dakikada bir telefonu kapatın ve bir 5-10 dakika hem siz dinlenin hem de telefonunuz dinlensin.
  • Fazla ısınmaya ve fazla pil tüketimine yol açabilecek bir diğer durum ise zayıf bağlantılardır. Örneğin internet bağlantısı az çekiyorsa veya şebeke sinyali düşükse bu durumlarda da telefonunuz fazla ısınabilir. Telefon bu sinyallere sürekli bağlanmaya ve bağlı kalmaya çalışacağından daha fazla enerji harcar ve dolayısıyla telefonunuz fazla ısınabilir.

Telefon çok ısınıyorsa bunlara dikkat

Bunlara Dikkat!

Eğer siz de telefonum çok ısınıyor diyorsanız yukarıda yazdıklarımıza ve aşağıda not aldıklarımıza mutlaka dikkat edin.

Telefonunuz geçici olarak fazla ısınmış bir telefon da olabilir. Bu durumda telefonu serin bir yerde yavaşça soğumaya bırakın. Kesinlikle hızlı bir soğuma için buzdolabı veya vantilatör gibi cihazlar kullanmayın. Hızlı soğuyan telefonun elektronik donanımı kalıcı hasar alabilir.

Isınmış bir telefon ile telefon görüşmesi yapmayın. Aksi takdirde telefon görüşmesi esnasında da ısınan telefon hem fazla radyasyon yayacak hem de patlama veya yangın gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilecektir.

Özellikle yeni aldığınız telefonlarda çok ısınmanın önüne geçin. Yeni telefonlar içindeki elektronik donanımın ve pilin tam performans çalışması için birkaç güne ihtiyaçları olabilir. Bu süreçte telefonu fazla zorlamak ve yukarıdaki sebeplerden dolayı fazla ısınmasına yol açmak hem pil hem de telefonun ömrünü kısaltabilir.

Isınma her türlü elektronik alette olan ve olması normal bir durumdur. Çalışan her devre, harcanan her enerji ısınmaya yol açacaktır. Önemli olan bu ısınmanın ne kadar olduğudur. Elektronik aletlerin kullanım kılavuzlarından veya teknik servislerinden bu ısınmanın normal olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Isınma durumları hakkında siz de aşağıdaki yorum bölümünde deneyimlerinizi veya sorularınızı paylaşabilirsiniz.


Sponsorlu



YORUM YAZ






E-posta adresinizi hiçbir şekilde kimse ile paylaşmıyoruz


İpucuHaber 6905
Teknoloji HaberleriAndroid İpuçları ve Yararlı Bilgiler
, , , , , ,
Yazar: andropedi  Puan: 4.1  Y: 04/08/2019      
ANA SAYFA | Android Uygulamalar | Android Oyunlar | Android Haberler | Android Duvar Kağıtları | Ücretsiz Uygulama | Tüm Kategoriler | İLETİŞİM

Android Uygulama, Oyun ve Teknoloji Haberleri - Andropedi © 2012-2023