Telefon Pili Bitmeden Kapanıyorsa Bunları Deneyin

Telefon Pili Bitmeden Kapanıyorsa Bunları Deneyin


Eğer Android kullanıyorsanız ve telefon pili bitmeden kapanıyorsa sorunu çözmek için aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz. Bu durum pilin bozulması, telefonun fazla ısınması, bozuk telefon kılıfı veya güç düğmesi veya ıslanmış telefondan kaynaklanabilir.

Android telefonunuz şarjı yeteri kadar olsa da elinizdeyken veya cebinizdeyken bir anda kapanabilir. Bu durum pil ile ilgili veya telefonunuzda yüklü olan herhangi bir uygulama ile alakalı olabilir. Sorunun tam olarak neden kaynaklandığını bulmak için öncelikle pilin durumunu kontrol edin.

Telefon kendi kendine kapanıyor

Telefonun Pili Bozulmuş Olabilir

Telefonunuz aniden kapanıyorsa bu sorun büyük ihtimalle hasar görmüş veya ömrünü tamamlamış pilden kaynaklanıyor. Eğer telefonu 3 seneden fazla süredir pilini değiştirmeden kullanıyorsanız pilin ömrünü tamamlamış olması potansiyel sebepler arasında. Eğer telefonu yeni aldıysanız veya henüz 3-4 sene kullanmadıysanız bir diğer ihtimal ise pilin kısa devre, ıslanma veya başka sebeplerden ötürü hasar görmüş olması. Pil sağlığını ve durumunu kontrol etmek için en kestirme yol telefonun çağrı/arama sayfasına şu kodu girmek: *#*#4636#*#*

Bu kodu girdiğinizde telefonun test sayfası açılır. test sayfasında telefon hakkında bilgi, pil hakkında bilgi, kullanım istatistikleri ve wi-fi bağlantı durum bilgisi yer alır. Bu listeden “Pil Durumu” yazısına dokunduğunuzda açılan sayfada ise pilin şu anki durumu, güç bağlantı şekli, pil seviyesi, yüzdelik dolma kapasitesi, pil sağlığı, voltaj, pil sıcaklığı, pil türü ve ne kadar süredir çalıştığı gibi bilgiler bulunur. Bu bilgilerden ilk kontrol etmeniz gereken “Pil Sağlığı” yazısı. Eğer bu satırda pil sağlığı iyi yazıyorsa telefon kapanma sorunu için diğer adımlara geçeceğiz. Eğer bu satırda pil durumu iyi yazmıyorsa piliniz ömrünü tamamlamış veya hasar görmüş olabilir. Bu durumda eğer telefonunuzun garantisi devam ediyorsa yetkili teknik servise telefonunuzu gönderebilir ve pilin incelenmesini talep edebilirsiniz. Duruma göre telefonun pili yenisi ile değiştirilebilir.

Eğer yukarıdaki kısa kodla telefonun pil bilgilerine ulaşamadıysanız buraya tıklayıp Google Play’den pil uygulaması yükleyip aynı şekilde pil sağlığınızı ve detaylı pil bilgilerinizi görebilirsiniz.

Telefon çok ısınıyor

Android Telefon Fazla Isınıyor Olabilir

Eğer telefon özellikle ekranı kapalıyken fazla ısınıyorsa bu durumda telefonunuz ekranı kapalı olsa bile bir sorun yaşıyor demektir. Telefonun fazla ısınmasının iki sebebi olabilir. Birincisi telefonun içindeki anakart, pil bağlantıları, şarj soketi, ekran gibi kısımlarında kısa devre veya başka sorunlar mevcut olabilir. Bu donanımsal problemin ihtimali daha düşüktür. Diğer yüksek ihtimal ise telefonunuza sonradan yüklemiş olduğunuz bazı uygulamalar arka planda yoğun olarak çalışıyor ve pili de hızlı tüketerek yüksek CPU kullanımı ile telefonunuzu fazla ısıtıyor olabilir. Bu durumda telefonu yeniden başlattığınızda aynı sorunu tekrar yaşarsanız son yüklediğiniz uygulamaları kontrol ederek ve tek tek kaldırarak sorunun devam edip etmediğini kontrol edin.

Telefonun fazla ısınmasının bir diğer nedeni ise telefon şarjdayken telefonu fazla yoran uygulama veya oyunları kullanmaktır. Bu durumda hem pil şarj olduğu için fazla ısınırken hem de açtığınız uygulama ve oyun CPU’yu yorduğu için telefonun fazla ısınmasına sebep olabilir. Hatta telefon şarjda değilken bile bazı oyunlar telefonu fazla ısındırabilir.

Telefon limitlerin üstünde ısındığında telefon kendini korumak için tamamen kapanabilir veya tekrar başlayabilir. Öncelikle sorunun neden olduğu uygulamayı bulup kaldırmayı deneyin. İşe yaramazsa diğer adımları kontrol edin.

Telefon güç düğmesi bozuk

Telefon Kılıfı veya Takılı Kalmış Güç Düğmesi

Eğer yeni bir telefon kılıfı kullanmaya başladıysanız telefon kılıfını çıkarıp kapanma sorununun devam edip etmediğine bakın. Bazı kılıflar güç düğmesine takılabilir veya telefonun daha fazla ısınmasına sebep olabilir. Telefon kılıfı kullanmıyorsanız bile tozlu ortamlarda kullanılan telefonların güç düğmesi bir süre sonra sıkışmaya başlayabilir. Güç düğmesinin takılıp takılmadığını kontrol edin. Telefon pili bitmeden kapanıyorsa son kontrol etmeniz gereken ise telefonun şarj yerindeki soketin içine toz, kir, sıvı vs gibi maddelerin kaçıp kaçmadığını kontrol etmek. Bu tür yabancı cisimler telefonda kısa devreye yol açabilir ve telefonu kapatıp açabilir.

Telefon kendi kendine yeniden başlıyor

Telefonu Güvenli Modda Başlatıp Deneyin

Çoğu Android telefon güvenli modda başlatılabilir. Fakat telefonu güvenli modda başlatmak telefon markalarına göre değişebilir. Genellikle çoğu telefonda güvenli modu başlatmak için telefonun güç düğmesine basılı tutup “Kapat” yazısına bir süre basılı tutmayı deneyebilirsiniz. “Kapat” yazısına uzun süre bastıktan sonra telefon kapanmadan önce güvenli modda başlatmak için size soru soran bir pencere açılacak. Bu onay kutusuna tamam diyerek telefonu güvenli modda başlatabilirsiniz. Eğer bu şekilde güvenli moda geçemezseniz kendi telefonunuzun marka ve modeli için güvenli modda başlatmanın nasıl yapılacağını kullanım kılavuzundan veya Google’dan arayabilirsiniz.

Telefonu güvenli modda başlattıktan sonra telefonu bir süre güvenli modda kullandıktan sonra telefon hala pili bitmeden kapanıyorsa bu sorun büyük ihtimal telefona yüklediğiniz bir uygulamadan kaynaklanıyor. Telefonunuza son yüklediğiniz uygulamaları kontrol ederek uygulamayı kaldırıp sorunun devam edip etmediğini kontrol edin. Telefonda güvenli moddan çıkıp normal moda geçmek için telefonu kapatıp tekrar açabilirsiniz. Bu şekilde telefon güvenli moddan çıkacaktır.

Telefon ıslandı açılmıyor

Telefon Daha Önce Islandıysa veya Suya Düştüyse

Telefonun kendi kendine kapanması veya yeniden başlaması probleminin bir diğer sebebi genellikle daha önce ıslanmış veya suya düşmüş olmasıdır. Eğer telefonu bu şekilde suya düşürdüyseniz ki bunun üzerinden seneler bile geçmiş olsa telefon yeni yeni bozulmaya başlamış olabilir. Telefon ıslandıktan sonra pilini çıkarıp çok iyi kurutmuş da olabilirsiniz. Üzerinden çok zaman da geçmiş olabilir ve bu süre içinde telefonunuz çok güzel çalışmış da olabilir. Fakat ıslanan elektronik cihazların kötü huyu ilk başlarda herşey normal çalışıyor gözükse de telefonun iç parçalarının bir süre sonra korozyona uğrayıp kısa devre yapmaya başlaması kısa devreye ve sorunlara sebep olur.

Telefon resetleme

Son Seçenek Olarak Telefonu Sıfırlayın

Eğer tüm yukarıdaki adımları kontrol ettiyseniz son seçenek olarak telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmeyi deneyebilirsiniz. Bu adımı uygulayacak olursanız telefonunuzdaki tüm fotoğraflar, dosyalar, uygulamalar, oyunlar ve bilgiler silinecek. Bu yüzden tüm yedeklerinizi yaptığınıza emin olun. Sonrasında telefonu fabrika ayarlarına döndürdükten sonra telefonun kapanma sorununun çözülüp çözülmediğini kontrol edin. Sorun hala devam ediyorsa artık telefonu bir telefon tamircisine veya yetkili servise götürmeyi deneyebilirsiniz.

Android telefon pil ömrü uzatma hakkında yazdığımız diğer yazılara göz atmak isterseniz buraya tıklayın.


Sponsorlu



YORUM YAZ






E-posta adresinizi hiçbir şekilde kimse ile paylaşmıyoruz


İpucuHaber 2679
Teknoloji HaberleriAndroid İpuçları ve Yararlı Bilgiler
, ,
Yazar: andropedi  Puan: 1.4  Y: 29/03/2019  Güncelleme: 10/12/2019      
ANA SAYFA | Android Uygulamalar | Android Oyunlar | Android Haberler | Android Duvar Kağıtları | Ücretsiz Uygulama | Tüm Kategoriler | İLETİŞİM

Android Uygulama, Oyun ve Teknoloji Haberleri - Andropedi © 2012-2023