Son günlerde popüler hale gelen Android TV Box cihazları ile film izlemek, oyun oynamak ve sosyal platformlarda gezinmek başlıca yapabilecekleriniz. Tabi televizyona veya herhangi bir bilgisayar monitörüne bağlayabileceğiniz, kolay taşınabilen bu Android TV Box cihazları ile yapabilecekleriniz çok daha fazla. Android TV Box ne işe yarar ve neler nasıl yapılabilir biraz daha detaylı açıklayalım…
Android TV Box Nedir?
Bu TV box cihazlarının asıl amacı film, dizi, canlı tv kanalları ve Youtube gibi video paylaşım sitelerindeki videoları izlemektir. Kendi ekranı olmayan bu cihazlar HDMI veya farklı kablolarla televizyonlara veya diğer ekranlara bağlanırlar ve görüntüyü yansıtırlar. Aslında kabaca bu cihazlara ekransız Android telefon veya tablet demek mümkün. Bir diğer özet tanım yapmak gerekirse akıllı olmayan televizyonunuzu akıllı televizyon haline getirirler. Ayrıca boyutları oldukça küçüktür. Genelde kare şeklinde olurlar ve neredeyse avuç içine sığacak boyuttadırlar. Bu yüzden cihazı, adaptörünü ve bağlantı kablosunu çantanıza koyarak istediğiniz yere götürebilirsiniz.
Cihaz üzerinde genellikle ethernet girişi, HDMI girişi, kulaklık girişi, USB girişi ve adaptör girişi bulunur. Ayrıca neredeyse hepsinde kablosuz WiFi bağlantı özelliği de mevcuttur. Tabi bu özellikler cihazdan cihaza fark edebilir, bu yüzden satın alırken tüm bu özelliklerin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
TV Box ile Neler Yapılabilir?
TV Box’lar video izleme dışında müzik dinleme, internette gezinme, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal platformları açma, Kodi, Vavoo gibi IPTV uygulamalarını çalıştırma ve diğer neredeyse tüm uygulamaları açabilme özelliğine de sahiptir. Kendi uzaktan kumandaları da vardır fakat kablosuz klavye ve mouse da takılarak daha kolay kontrol edilebilirler.
Kendi içlerinde yüklü olan Google Play’den yükleyemediğiniz uygulamaları, örneğin KODI apk, Vavoo apk gibi dosyaları usb ile içine atıp, ya da internetten indirip kurulum yapabilirsiniz. Tabi bu saydığımız uygulamalar bazı tv box’larda kısıtlı olabilir. Özellikle bilindik ve popüler markalarda bazı işlemler yapılamayabilir. Tüm işlemleri sorunsuz yapabilen cihazlar genellikle Aliexpress üzerinde satılan, uzak doğu (Çin) menşeili cihazlardır.
TV Box Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
TV Box yani Android TV Kutusu alırken ilk bilmeniz gereken aslında bu cihazın da telefon ve tablet gibi olduğu, sadece ekranı olmadığıdır. Yani nasıl ki Android telefon veya Android tablet satın alırken telefon kullanımına göre özelliklerini seçiyorsanız bu cihazı alırken de kullanım amacınıza göre özelliklerini kontrol etmelisiniz.
Bu noktada çok detaya girmeye gerek yok çünkü daha önce paylaştığımız Android Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? konusuna gidip orada açıkladıklarımızı okuduğunuzda çoğu bu cihaz için de geçerli olacaktır. Tabi bu Android Box cihazında kamera olmadığı için kamera ile ilgili yazılmış olanları pas geçebilirsiniz. Kabaca bu cihazda ilk dikkat etmeniz gerekenler İşlemci, RAM ve Hafıza Kapasitesidir. Sayfanın devamında bu teknik özelliklerden de özetle bahsedelim.
Android Box Teknik Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Android televizyon kutularında ilk ve en önemli özellik cihazın işlemcisidir. Cihazın içinde popüler olan iki farklı işlemci olabilir. Bunlar Amlogic ve Rockchip’tir. Her iki işlemci markası da yeterli performansı gösterebilse de internet üzerinde bu cihazı kullananların paylaşımlarına göre Rockchip işlemciler biraz fazla ısınmaktadır. Amlogic işlemciler ise daha verimli çalışırken çok ısınma da yapmazlar. Her iki markanın da popüler modelleri Amlogic S905, Amlogic S912, Rockchip RK3328 ve Rockchip RK3399’dur. Amlogic 905 ve Amlogic 912 tecrübelerimize ve paylaşılanlara göre ilk olarak tercih edilebilir.
TV Box teknik özelliklerinden bir diğeri ise cihazın RAM’i yani geçici hafızasıdır. Bu da özellikle 4K, 1080p gibi yüksek çözünürlüklü video izlerken veya yüksek grafikli oyunları oynarken oldukça gerekli bir özelliktir. En az 2GB RAM, mümkünse 4GB RAM hafızası olan tv box’lar tercih edilmelidir.
Android TV Box alırken son dikkat etmeniz gereken ise cihazın dahili hafıza kapasitesidir. Aslında bu özellik eğer çok fazla uygulama ve oyun yüklemeyecekseniz, ya da cihazın içine fotoğraf veya video atmayacaksanız çok da önemli olmayabilir. Fakat daha uzun ömürlü ve rahat kullanım için minimum 16 GB, mümkünse 32GB kapasiteli tv box’lar tercih edilmelidir.
TV Box alırken dikkat edilmesi gereken üç özellik bu şekilde. Fakat yukarıda bahsettiğimiz tv box özellikleri başlığından da anlaşılabileceği gibi kablosuz wifi, ethernet girişi, bluetooth, ses kulaklığı girişi gibi kullanım amacınıza ve isteğinize göre diğer özelliklerini de satın almadan önce mutlaka kontrol etmeniz gerekir.
Android Box Markaları Nelerdir? Nereden Alınır? Android TV Box Fiyatları Nedir?
Dünya çapında ve Türkiye’de en çok tercih edilen popüler TV Box markaları; Apple TV Box, Amazon Fire Stick TV, Nvidia Shield TV, Minix NEO TV, Matricom G-Box, Zidoo, Scishion, EZ-Stream, Q-Box, Roku, X96, Yoka, Dolamee, Xiaomi Mi Android Box ve H96’dır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Apple, Amazon, Nvidia ve Xiaomi gibi markalarda tüm uygulamaları dilediğiniz gibi yüklemek veya bazı işlemleri yapabilmek root yapmadan mümkün olmayabilir. Bu yüzden çok geniş kapsamlı bir kullanım yapacaksanız daha çok T96 ve H96 ve Schision gibi Aliexpress üzerinden satın alınabilen uzakdoğu markalar tercih edilebilir. Eğer sadece Youtube, Netflix, Spotify gibi belli başlı uygulamaları kullanacaksanız ve kalite/stabil çalışma yeterliyse bilindik markaları tercih etmeniz daha yerinde olabilir.
Android Box’lar Türkiye’de elektronik mağazalarda henüz yer almamış olsa da hepsiburada, n11 gibi sitelerden temin edilebilir. Tabi Türkiye’den temin edilenlerin fiyatları biraz daha yüksek olacaktır. Eğer Aliexpress’ten alışveriş yaparsanız ve gümrüğe takılmadan cihaz size ulaşırsa fiyatlar daha makul olacaktır. Türkiye fiyatları 400-600tl aralığında değişirken Aliexpress fiyatları 200-400tl arasında değişmektedir.
Android TV Box’ların Geleceği
Şu anda aslında oldukça modüler, pratik ve tam bir medya cihazları olmasına rağmen büyük telefon ve tablet üretici markaların baskısından mıdır bilinmez henüz tam anlamıyla yaygınlaşmamıştır. Fakat kolay taşınması, neredeyse her türlü ekrana takılabilmesi ve sadece internet bağlantısının yeterli olması ile oldukça keyifli ve pratik bir medya aletidir. Bu yüzden yakın zamanda daha çok yaygınlaşacak, teknolojileri ilerleyecek ve fiyatları da ucuzlayacaktır.
Yorumlar
“Android TV Box Nedir? TV Box ile Neler Yapılabilir?” için 4 yanıt
Merhaba fullhd bir TV de bu cihazla 4k film izlemek mümkün mü?? Yani 4k görüntü kalitesi alabilmek için 4k destekli bir ekrana mi bağlamak gerekiyor cihazı?? Bu konulardan çok anlamadığım için bilmiyorum o yüzden yardımcı olursanız sevinirim.tesekkurler
Merhaba, fullhd tv’de 4k yayını izleyemezsiniz. Hem tv box hem de tv 4k destekli olması gerekiyor.
Eba zoom gibi canlı ders programları tv box üzerinden kullanılabilir mi acaba?
Eğer tv box’a eba uygulamasının apk’sini bulup yüklerseniz kullanılabilir. Tabi kamera ve mikrofon özellikleri çalışmayacağı için sadece görüntü izleyebilirsiniz.