Google Play Çalışmıyor? Diyorsanız Bunları Deneyin

Google Play Çalışmıyor? Diyorsanız Bunları Deneyin


Android telefon veya tabletinizde Google Play çalışmıyor diyorsanız sırasıyla bu yöntemleri deneyerek sorunu çözebilirsiniz. Eğer Google PLay hiç açılmıyorsa veya açılıyor fakat uygulama yüklenmiyorsa ya da hata kodu alıyorsanız aşağıda Google Play hata kodları ile birlikte deneyebileceğiniz bütün çözümleri yazdık.

Aşağıdaki çözümleri denemeye başlamadan önce ilk yapmanız gereken sorunun sizin telefonunuzda mı yoksa Google’da genel bir problem mi yaşandığını tespit etmek. Bunun için örneğin downdetector.com sitesine giderek Google’ın DÜnya çapında sorun yaşayıp yaşamadığına bakın. Eğer açtığınız sayfada “No problems at Google” yazıyorsa sorun yaşayan sizin telefonunuz demektir ve aşağıdaki çözümleri denemeye başlayabilirsiniz. Eğer genel olarak Google’da bir problem varsa tek yapmanız gereken bu problemin Google tarafından düzeltilmesini beklemek. Şimdi sorunun sizin telefonunuzda olduğuna eminseniz neler yapabileceğinizi anlatmaya başlayalım.

Google Play Zorla Durdurma (Force Stop)

Bazen Google Play veya herhangi bir uygulama düzgün çalışmadığında bazen en basit yöntem işe yarayabilir. İlk olarak bunu deneyin. Son uygulamalar ekranından Google Play uygulamasını sürükleyerek kapatabilir veya telefonunuzda ayarlar > uygulamalar listesi sayfasından Google Play’i bularak “Zorla Durdur” butonu ile uygulamayı tamamen kapatın. Birkaç saniye bekledikten sonra Google Play uygulamasını tekrar açıp deneyin.

Uçak Moduna Geçin ve Wi-Fi Kapatıp Açın

İşe yarayıp yaramayacağı çok belli değil fakat birçok kişinin işe yaradığını söylediği bir yöntem. Çok kısa bir işlemle denemekte fayda var. Telefonunuzu uçak moduna alın. Biraz bekledikten sonra tekrar uçak modundan çıkın ve Google Play uygulamasını tekrar açıp deneyin.

Aynı şekilde uçak modunda olduğu gibi telefonunuz Wi-Fi ağına veya hücresel internete bağlıysa her ikisini de kapatıp tekrar açın ve Google Play uygulamasını açarak tekrar deneyin.

Modeminizi ve Telefonunuzu Yeniden Başlatın

Bazen hem telefonunuzda hem de bilgisayarınızda internetle ilgili problem yaşadığınızda bilgisayarı ve telefonu kapatıp açmak çözüm olabiliyor. Hatta bir de üstüne evinizdeki internet modemini fişten çekerek bir 10 saniye bekledikten sonra tekrar takın. Bu şekilde Google Play sorunu çözülebilir. Çünkü hem telefonda hem de modemde bazen arka planda takılmalar, dinamik IP adresinde problemler vs olabiliyor. Bunları temizlemenin en kolay yolu yeniden başlatmak. Eğer hala Google Play çalışmıyor diyorsanız sıradaki adımlardan devam edin.

Google Play Önbelleği Temizleme

Uygulama ve oyunlar için önbellekleme işlemi normalde çok faydalı bir özelliktir ve uygulamaların bazı kısımlarını telefonunuza kaydederek hem uygulamanın hem de internet bağlantısının daha hızlı çalışmasını sağlar. Yani aynı şeyleri tekrar tekrar indirmenize gerek kalmaz. Fakat bu özellik bazen uygulama ve oyunlarda problemlere ve takılmalara yol açabilir. Bu gibi durumlarda en iyi yöntemlerden biri uygulamanın önbellek dosyalarını temizlemektir.

Google Play önbellek dosyalarını temizlemek için telefonunuzun ayarlar bölümünden uygulamalar listesinden Google Play’i bulun. Uygulamanın önbellek dosyalarını temizledikten sonra Google Play’i tekrar açıp deneyin. İlk olarak önbellek silip deneyin. Bu işlem Google Play’de hiçbir olumsuz değişikliğe ve veri kaybına yol açmaz. Eğer bu yöntem işe yaramadıysa bir aşağıdaki verileri silme işlemine geçin.

Google Play Verilerini Silme

Eğer bir önceki önbellek temizleme işlemi de işe yaramadıysa bu adımda Google Play verilerini silme işlemi yapabiliriz. Endişelenmenize gerek yok. Bu işlem de telefonunuzdan veya Google hesabınızdan herhangi birşey silmeyecek. Sadece bu işlemi yaptıktan sonra Google Play uygulamasını açtığınızda tekrar Google hesabınız ile giriş yapmanız gerekebilir sadece.

Google Play verilerini silmek için bir önceki adımda bahsettiğimiz aynı ekrandan (telefon ayarları > uygulama listesi > Google Play) ekranından bu kez “önbelleği temizle” değil, “verileri temizle” butonuna basmanız gerekiyor. Sonrasında yine Google Play’i açarak tekrar deneyin.

Devre dışı Bırakılmış Uygulamaları Kontrol Edin

Unutmayın ki bazı uygulamaların çalışması için bazı diğer uygulamaların da düzün çalışması gerekiyor. Çünkü birçok uygulama diğer uygulamalar ile bağlantılıdır ve arka planda diğer uygulamadan destek alır. Bu yüzden Google Play uygulamasının da çalışması için “Google”, “Google Play Hizmetler” gibi diğer uygulamaların sağlıklı çalışması gerekiyor. Bu diğer uygulamaları kontrol etmek için telefonunuzdan ayarlar bölümüne girip uygulamalar listesinden tümünü seçin. bu şekilde tüm uygulamalar listesini göreceksiniz ve devre dışı bırakılmış uygulama olup olmadığını kontrol edin. Varsa devre dışı bırakılmış uygulamaları tekrar aktif edin.

Hatta uygulama listesi sayfasına gelmişken “Google Play Hizmetleri” uygulaması için de bir ve iki önceki adımda bahsettiğimiz önbellek temizleme ve verileri silme işlemini yapın. Tüm bunlardan sonra Google Play uygulamasını açarak tekrar deneyin.

Telefonunuzun Saat ve Tarihini Kontrol Edin

Komik gelebilir fakat telefonunuzun saat ve tarihinin yanlış olması bazı Whatsapp, Google Play gibi uygulamaların düzgün çalışmasını bozabiliyor. Çünkü bu uygulamalar kendi server saatleri ile telefonunuzun saatinin aynı olmasını istiyor ki böylece doğru düzgün senkronizasyon işlemi yapabilsin.

Telefonunuzun ayarlar sayfasına girerek tarih saat ayarları bölümüne gelin. Bu sayfadan eğer internetiniz varsa tarih/saati otomatik ayarla seçeneğini seçin. Eğer internetiniz o an için yoksa da mümkün olduğu kadar hassas şekilde tarih ve saati doğru şekilde ayarlayın.

Bu tarih saati otomatik yapma ve ayarlama işleminden sonra tekrar Google Play’i açmayı deneyin. Eğer hala Google Play çalışmıyor diyorsanız sıradaki adımlardan devam edin.

Google Play’i Devre Dışı Bırakın

Merak etmeyin korkulacak bir işlem değil. Sadece telefonun ayarlar ve uygulamalar bölümünden Google Play’i bulun ve devre dışı bırak seçeneğini seçin. Bu işlem sadece telefondaki Google Play güncellemelerini kaldıracak. Sonra önbellek ve verilerini de temizleyip uygulamayı aynı yerden tekrar aktif edin. Aktif ettikten sonra Google Play kendi kendini güncelleyerek en son sürüme yükseltecek.

Bu işlemi yaptıktan sonra Google Play’i tekrar açın ve sorunun çözülüp çözülmediğini deneyin.

Google Hesabınızı Kaldırın ve Tekrar Ekleyin

Bu işlem de telefonunuzda bir soruna yol açmayacak fakat hesabınızı kaldırıp eklemeden önce rehberinizi, oyunlarınızı ve uygulamalarınızı, yani Google ile ilgili herşeyi senkronize ettiğinize emin olun. Sonrasında telefonunuzun ayarlar  > hesaplar sayfasından telefonunuza daha önce tanıttığınız Google Play hesabını bulun. Hesabı telefonunuzdan kaldırın. Telefonunuzu yeniden başlatın ve sonra tekrar aynı hesap ayarları sayfasından Google hesabı ekleyin. Hesabınızı tekrar ekledikten sonra Google tekrar hesabınızda bulunan tüm verileri telefonunuzla eşitleyecek. Bu işlem her ne kadar sorun çıkarmayacak olsa da yine de telefonunuzda çok önemli verileri Google uygulamaları ile kullanıyorsanız bu adımı pas geçebilirsiniz.

Tüm bu işlemlerden sonra hala hata alıyorsanız ve bir Google Play hata kodu ekranda yazıyorsa aşağıdaki hata kodlarını inceleyin.

Google Play Hata Kodu 944

Eğer 944 hatası alıyorsanız endişelenmenize gerek yok. Bu hata kodu problemin Google’dan kaynaklandığını ve Google server’larına bağlantı sorunu yaşandığını gösteriyor. Bu hata kodu karşısında tek yapmanız gereken Google’ın bu sorunu düzeltmesini beklemek.

Google Play Hata Kodu 919

Eğer 919 hata kodu alıyorsanız telefonunuzda yer kalmamış demek oluyor. Bu hatayı aldıktan sonra telefonunuzda yer kaplayan bazı uygulamaları, oyunları veya fotoğraf/videoları silerek telefonunuzda yer açıp tekrar deneyin. Sileceğiniz dosyalardan önemli olanlar varsa başta yedek almayı unutmayın.

Google Play Hata Kodu 481

Bu hata biraz ciddi bir durum olduğuna işaret. Eğer Google Play’de 481 hata kodu alıyorsanız problem Google hesabınızda demek oluyor. Hesabınız ya Google tarafından bloke edilmiş ya da kapatılmış. bu durumda tek yapmanız gereken bu hesabı telefonunuzdan silerek yeni bir Google hesabı açıp telefonunuza eklemeniz.

Google Play Hata Kodu 505

505 hata koduna artık yeni telefonlarda çok rastlanmasa da eski telefonlarda ve Android 4.4 ve daha düşük versiyonlarda karşınıza çıkabilir. Bu hata Google Play ile bazı diğer uygulama izinlerinin çakıştığı anlamına geliyor. Bu durumda yapabileceğiniz tek şey daha yukarıdaki adımlarda anlattığımız önbellek ve verileri temizleme işlemini hem Google Play için, hem de izinlerin çakışabileceğini düşündüğünüz diğer uygulamalar için yapmak.

Google Play Hata Kodu 927

Bu hata kodu ise Google Play uygulamasının bir indirme veya güncelleme işlemi yaparken işinin yarısında işlemin kesilmesinden kaynaklanıyor. Bu durumda yapmanız gereken Google Play’i kapatıp tekrar açmak ve Google Play uygulamasının indirme/güncelleme işlemini bitirmesini beklemek. Eğer indirme veya güncelleme işlemi takıldıysa yine Google Play önbellek temizleme ve verileri silme işlemlerini deneyebilirsiniz.

Eğer sayfadaki herşeyi tek tek denediyseniz ve hala Google Play çalışmıyor diyorsanız ve Google Play’den uygulama yükleyemiyor ve sorun yaşıyorsanız artık telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürüp telefonu resetlemeyi deneyebilirsiniz. Tabi bu işlem biraz meşakatli ve yedekleme, geri yüklemeler ile vaktinizi alabilecek bir işlem. Yine de denemek veya denememek size kalmış.

Aynı zamanda Google’ın kendi destek sayfasında Google Play ile ilgili yaşadığınız sorunları çözmek için bazı adımlar paylaşılmış. Bizim hazırladığımız yazıya benzer olsa da farklı adımları oradan da deneyebilirsiniz. Google Play destek sayfasına gitmek için tıklayın.

Aşağıdaki yorum bölümünde bu yöntemlerden hangisinin işinize yaradığını, hangisinde problem yaşadığınızı veya farklı bir hata kodu alıyorsanız hangi hata kodunu aldığınızı paylaşabilirsiniz.


Sponsorlu



YORUM YAZ






E-posta adresinizi hiçbir şekilde kimse ile paylaşmıyoruz


İpucuNasıl YapılırHaber 10497
Teknoloji HaberleriAndroid İpuçları ve Yararlı BilgilerNasıl Yapılır? (Android)
, , , , , , , ,
Yazar: andropedi  Puan: 6.3  Y: 27/09/2019      
ANA SAYFA | Android Uygulamalar | Android Oyunlar | Android Haberler | Android Duvar Kağıtları | Ücretsiz Uygulama | Tüm Kategoriler | İLETİŞİM

Android Uygulama, Oyun ve Teknoloji Haberleri - Andropedi © 2012-2023