Root Nedir? Android Telefonda Root Ne İşe Yarar?


android-root-nedir

Android telefonlarda Root nedir?

Root kelimesi bilgisayar dilinde “kök dizin” anlamına gelir. Telefonda root kelimesinin anlamı ise telefonun sistem dosyalarının bulunduğu kök dizine ulaşmak ve bu dosyaları değiştirebilme yetkisine sahip olmak demektir.

Satın aldığınız android telefonlar, marka model fark etmeksizin genellikle root’suz olarak çalışacak şekilde ayarlanmıştır. Yani, yeni aldığınız bir telefonda sistem dosyalarına ulaşamaz ve köklü değişiklikler yapamazsınız. Bunun sebebi ise, telefon üreticilerinin aldığı bir çeşit güvenlik önlemidir. Çünkü telefon kullanıcısının telefonun kök dizinine ulaşarak sistem dosyalarını silmesi veya bozması önlenmiş olur. Çünkü sistem dosyaları değiştirildiğinde telefon bir daha çalışmayabilir.

Bazı Uygulamalar Neden Root’lu Çalışır?

Peki bazı uygulamalar sadece root’lu telefonda çalışıyor, neden? Çünkü android telefonlarda çalışan uygulamalar da, telefon root’lu olmadığı sürece sistem dosyalarına ulaşamazlar. Bu da bir güvenlik önlemidir. Ancak profesyonel veya teknik android kullanıcıları için sistem dosyaları üzerinde değişiklik yapmaya yarayacak bazı uygulamalar geliştirilir. Bu uygulamaların telefonunuzda çalışması için de telefonunuzun root’lu olması gerekir. Mesela root’lu telefonlarda çalışan bir uygulama, telefonunuzun cpu yani işlemcisinin ayarlarını değiştirerek hızlandırabilir veya sınırlayabilir. Bu uygulamayı kullanmak için teknik anlamda donanımlı olmak gerekir. Root’lu telefonlarda çalışan uygulamalar için bağlantıya tıklayarak sitemizdeki root kelimesi ile ilgili sayfaları görebilirsiniz: https://www.andropedi.com/?s=root

Root Nasıl Yapılır?

Peki root nasıl yapılır? Root yapmak oldukça karışık ve zor bir konudur. Özellikle root işlemi her marka ve ve model telefona göre farklı yapılır. Root yapmak için ilk olarak telefonun güvenlik kilidi açılır (s-off gibi). Daha sonrasında sistem dosyaları çeşitli bilgisayar programları aracılığı ile telefon bilgisayara bağlı şekilde değiştirilir. Root yapma işlemi sırasında meydana gelebilecek ufak bir hata telefonun bir daha hiç çalışmamasına veya çok zor düzelmesine sebep olabilir.

Teknik olarak root işleminin nasıl yapıldığını bu sayfada anlatmayacağız, kaldı ki her marka ve modele göre bu işlem değiştiği için sayfalar dolusu bir kaynak oluşturulması gerekir.

Eğer profesyonel bir android kullanıcısı veya bir bilgisayar programcısı değilseniz root işlemi yapmaya çalışmayın. İlla bu işlemi yapmak zorundaysanız profesyonel kişilerden yardım isteyin.

Genel olarak root işleminin android telefonlarda ne işe yaradığından bahsettik. Root ile ilgili sorunlarınızı aşağıda yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.


Sponsorlu



  107 Yorum

     
      andropedi  
    19.10.2020-22:48
    a

    Root’lu telefonlara yüklenecek google play dışı uygulamalar telefonun sistem dosyalarına kadar erişebilir. Bu riskten dolayı bankalar root’lu telefonlarda sorumluluk almak istemez. Eğer root’lu telefonda yüklediğiniz her uygulamadan eminseniz bankacılık uygulamalarını kullanmanızda bir sıkıntı yok. Bu tamamen size ait bir durum.

     
      Kerem  
    29.10.2020-20:11
    K

    Root bunu nasil sile bilerim

     
      andropedi  
    30.10.2020-00:13
    a

    Root’u kaldırmak için yine teknik anlamda detaylı bir işlem gerekiyor. Telefon marka ve modeline göre ve yapılacak işlemlere göre detaylı bir konu.

     
      Resul  
    06.12.2020-10:01
    R

    Root nasil kaldirabilirim

     
      andropedi  
    06.12.2020-12:29
    a

    Root kaldırmak için telefon yazılım yükleyen teknik servislerden veya etrafınızda varsa arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. Detaylı bir konu ve telefondan telefona da değişiyor.

     
      Cansu  
    28.07.2021-10:21
    C

    Merhabalar root un anlamını bile şuan öğrendim ancak internet bankacılığına girmek istediğimde telefonunuzda onaylanmayan root tespit edilmiştir diyor.
    Bunun anlamı nedir? Bir sakıncası var mıdır?

     
      andropedi  
    29.07.2021-13:51
    a

    Merhaba, bankacılık uygulamaları yüksek güvenlik isteyen uygulamalar olduğundan açılışta telefonun root’lu olup olmadığını kontrol eder. Eğer telefon root’lu ise böyle bir uyarı verir çünkü root’lu telefonlara yüklenebilecek yüksek riskli bir uygulama telefondaki her türlü bilgiye erişebilir. Tabi bu tür bir uygulama kendinden telefona gelmez ve sizin hiç bilmediğiniz, google play’de bile bulunmayan apk dosyalarından kurulum yapmanızla telefona gelebilir. Eğer yüklediğiniz her uygulama ve oyundan eminseniz ve zararlı uygulamaları bilmeden yüklemeyeceğinizi düşünüyorsanız bankacılık uygulamaları uyarı verse bile kullanmaya devam edebilirsiniz. Tabi çok az da olsa çeşitli riskler her zaman mevcut olacak.


1 2 3

YORUM YAZ






E-posta adresinizi hiçbir şekilde kimse ile paylaşmıyoruz


İpucu 107 yorum 163988
Android İpuçları ve Yararlı Bilgiler
Yazar: andropedi  Puan: 76.7  Y: 18/07/2014  Güncelleme: 14/09/2019      
ANA SAYFA | Android Uygulamalar | Android Oyunlar | Android Haberler | Android Duvar Kağıtları | Ücretsiz Uygulama | Tüm Kategoriler | İLETİŞİM

Android Uygulama, Oyun ve Teknoloji Haberleri - Andropedi © 2012-2023