Kırılmaz Ekran Koruyucular Ne Kadar İşe Yarıyor?


Daha çok telefonlarda görmeye başladığımız kırılmaz ekran koruyucular gerçekten işe yarıyor mu? Reklamlarında ve satıcıları tarafından söylenen çekiç, tornavida, yere düşme vs. durumlarında gerçekten telefonunuzun ekranını koruyor mu? Aşağıda hem teknik olarak, hem de kullanıcı yorumları ile bu ekran koruyucuların ne kadar işe yaradığını anlatmaya çalışacağız.

Bilindiği üzere birkaç sene öncesinde telefonların ekranlarında çizilme meydana gelmemesi için şu anki ekran koruyuculardan farklı olarak daha ince ve jelatin kıvamında basit ekran koruyucular piyasaya çıkmıştı (Hatta daha çok ekran jelatini olarak adlandırılıyorlardı). Bu ince ve daha basit versiyonlar eskiden telefonunuzun ekranında meydana gelebilecek ince/hafif çizikleri önleyebiliyorlardı. Bu eski ekran koruyucuların/jelatinlerin avantajları daha ucuz olması ve telefonu çok kalınlaştırmamasıydı. Dezavantajı ise şimdiki versiyona göre daha zor yapıştırılması (hava kabarcıkları) ve kolay kalkmasıydı. Aynı zamanda da düşme ve kırılmalara karşı çok dayanıklı değillerdi. Özetle bizi ufak çiziklerden kurtarıyorlardı çünkü o zamanlar telefon ekranları şimdiki Gorilla Glass gibi sağlam/çizilmez malzemeden yapılmıyorlardı.

Yorumlamak istediğimiz günümüz kırılmaz ekran koruyucular ise bu jelatinlere göre teknolojik olarak bir tık ileride. Hem uygulaması, yani ekrana yapıştırılması daha kolay, hem de kalkma, kabarma gibi durumlar daha nadir yaşanıyor. Peki gerçekten kırılmıyorlar mı veya çizilmiyorlar mı? Bu sorunun cevabı biraz verdiğiniz paraya, yani ekran koruyucunun kalitesine de bağlı. Fakat ürün görsellerinde ve anlatılanlarda bahsi geçen çekiç ile vurma, tornavida ile deşme, yüksekten yere düşürme gibi durumlarda aslında gerçekten de o kadar işe yaramadığı söylenebilir. Bu durumu destekleyecek ilk düşünce ise böyle bir teknolojinin bu kadar ucuza üretilebilmesi durumunda bunun Apple, Samsung, HTC gibi dünya cep telefonu üretici devlerinin kullanmayacağını düşünmek biraz garip olurdu. Tabi bu kırılmaz denilen ekran koruyucuları kullanmayın dediğimiz anlamına gelmiyor.

Kırılmaz ekran koruyucuların temel olarak en büyük avantajı binlerce liraya satın aldığınız telefonunuzun ekranını aslında çizilmelere karşı korumaktır. Gerçekten de çizikler ne kadar derin olursa olsun ekrana zarar gelmeden çoğunlukla telefonunuzu koruyabiliyorlar. Sadece bu yüzden bile satın alınıp kullanılabilir. Sonuçta kullandığınız telefonların ekranları her ne kadar çizilmez teknolojilerle donatılsa da çoğunlukla bir süre sonra çizikler oluşuyor. Bol çizikli bir ekranı yeni ve orijinali ile değiştirmeniz de en az 200tl’dan başlamak üzere çok yüksek meblağlara mal olabilir. Bu yüzden bu ekran koruyucu tabakaların çizilmelere karşı gerçekten dayanıklı olduklarını söyleyebiliriz.

Fakat bu kırılmaz ekran koruyucular ne çeşit bir darbe geldiğine bağlı olarak vaad edilen performansı maalesef gösteremeyebilirler. Özellikle telefonunuzu sert bir zemine tam köşesi denk gelecek şekilde düşürdüğünüzde hem kırılmaz(!) ekran koruyucunun, hem de ekranınızın çatladığını görme ihtimaliniz gayet yüksek. Çünkü ekran ve bu koruyucu katman çizilmelere karşı dayanıklı olması için sert malzemelerden üretiliyorlar. Tabi bir malzeme ne kadar sert olursa kırılma ihtimali da o kadar yüksek oluyor. Özellikle köşeden alınacak bir darbe, gerilimin en yüksek olduğu kenar ve köşelerde ani bir çatlamaya ve kırılmaya yol açabiliyor. Yani bu kırılmaz ekran koruyucular köşeden darbelerde pek de işe yaramıyor diyebiliriz. Peki telefon ekranının üzerine sert bir cizim düştüğünde veya telefonu yere ekran aşağıda olacak şekilde düşürdüğünüzde ne kadar işe yarıyor? Bu noktada biraz da ekran koruyucusuna verdiğiniz para etkili olmakla birlikte şansınız varsa ufak çiziklerle veya sadece ekran koruyucunun kırılması ile durumu atlatabiliyorsunuz. Çünkü telefon üreticileri ve ekran koruyucu üreticileri genellikle daha kolay elde edilebilen bu ekran yüzeyine gelecek darbelere karşı teknolojilerini geliştiriyorlar. Yani ekran yüzeyine alınacak darbelerde ufak bir esneme payı ile sadece çiziklerle durumu kurtarabiliyorsunuz. Böylece aldığınız ekran koruyucu sizi telefonun ekranının çizilmesinden kurtarabiliyor.

Kırılmaz ekran koruyucu takılı telefonunuzda kullanım esnasında bir ip ucu da vermek gerekirse, kullandığınız telefon kılıfının ekran koruyucu ile ebatlar olarak uyumlu olması. Yani telefon kılıfınızı taktıktan sonra kılıfın ekranla buluştuğu yerlere dikkat etmelisiniz. Bu kenarlar eğer ekran koruyucusu ile dip dibe geliyorsa veya üzerine biniyorsa kılıfınızın ekran koruyucusunu bir süre sonra ekrandan ayırması mümkün olabiliyor.

Siz de kırılmaz ekran koruyucusu ile ilgili deneyimlerinizi ve yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.


Sponsorlu



  3 Yorum

     
      serkan  
    16.11.2020-01:57
    s

    benim cep telefonum 3 kere yüksekten düştü bir şey olmadı ekran koruyucu takılı benim cep telefonumda bunun faydası gerçekten var ekran kırılmaz koruyucu olmasaydı çoktan cam tuzla buz olmuştu

     
      andropedi  
    16.11.2020-16:52
    a

    Aslında biraz da fiyatlı ve kaliteli kırılmaz camlar bir nebze işe yarayabilir. Yoksa piyasada kırılmaz cam diye satılan ucuz koruyucular çizilme koruma dışında pek bir işe yaramıyor.

     
      Vildan  
    16.07.2022-12:50
    V

    İki farklı telefonum da 30-50 cm arası yükseklikten düşüp, kırılmaz ekran camı takılı olmasına rağmen kırıldılar. İkisi de apple markasına ait. Sonuç olarak artık kırılmaz cam kullanmıyorum ve son kırılan telefonumu halen kullanıyorum. Kırılmasından sonra defalarca yere de düştü hatta çok yüksekten ve şiddetli hızlarda ama ekrandaki kırığa rağmen tekrar kırılmadı ve var olan kırık büyümedi. Kısacası çizikten korumak dışında hiç bir işe yaramıyor.



YORUM YAZ






E-posta adresinizi hiçbir şekilde kimse ile paylaşmıyoruz


PopülerÖnerilenİpucuHaber 3 yorum 13637
Teknoloji HaberleriPopüler UygulamalarÖnerilen SayfalarAndroid İpuçları ve Yararlı Bilgiler
,
Yazar: andropedi  Puan: 6.7  Y: 30/05/2017      
ANA SAYFA | Android Uygulamalar | Android Oyunlar | Android Haberler | Android Duvar Kağıtları | Ücretsiz Uygulama | Tüm Kategoriler | İLETİŞİM

Android Uygulama, Oyun ve Teknoloji Haberleri - Andropedi © 2012-2023