Farkında Bile Değilsiniz, Aslında Her An Takip Ediliyorsunuz


dijital-takip-1
Gün içinde bir yerlere gidiyorsunuz. Etrafta bulunan bir çok güvenlik kamerası sizin görüntünüzü çekiyor ve ana merkeze göndererek yüz analiziniz yapılıyor. Ya da Facebook hesabınıza giriyorsunuz yüklediğiniz fotoğraflar, yazdığınız yazılar ve arkadaşlarınızla mesajlaşmalarınız, hatta şifreleriniz bile internet üzerinden bir merkeze gönderiliyor. Belki de telefonunuzun konum belirleyicisi ile bulunduğunuz yer anlık olarak birileri tarafından takip ediliyor. Bunların hepsinin sadece filmlerde olabileceğini mi sanıyorsunuz? Yanılıyorsunuz…

dijital-takip-2
Yüz Tanımlama Sistemleri

Çok değil, sadece bir kaç sene öncesine kadar kamera görüntülerinden birilerinin kimliğini otomatik olarak tanımlamak mümkün değildi. Fakat artık herhangi bir güvenlik kamerasının kaydettiği görüntüler bir yazılıma gönderilerek otomatik olarak o kişinin kim olduğu belirlenebiliyor. Bunun şu an için en sık kullanıldığı yerler havaalanları diyebiliriz. Bir çok suçlunun ülke değiştirmek için genellikle gitmek zorunda oldukları havaalanlarında bulunan güvenlik kameraları, kişileri yüzlerinden otomatik olarak tanıyabiliyor. Bunları yine programa yüklenen suçlu veya aranan listeleri ile eşleştirip sizin listede olup olmadığınızı otomatik olarak belirliyor. Ya da daha yakın çekim kameraları ile göz ve yüz şekillerinden yaşınız, cinsiyetiniz gibi bilgiler bile otomatik olarak belirlenip kaydedilebiliyor.

Yüz tanımlama sistemleri artık günümüzde neredeyse her yerde bulunan güvenlik kameraları ile yaygınlaşmaya başladı. Yani herhangi bir sokakta veya mekanda gezerken, orada bulunan kameraların sadece bir suç sonrası kullanıldığını düşünmeyin. Artık bu kameralardan gelen görüntüler anlık olarak işlenebiliyor ve sizi anında tanıyabiliyor.

Bu güvenlik sistemlerine karşı herhangi bir önlem almak mümkün değil. Çünkü eğer o kameranın önünden geçiyorsanız, görüntünüz alınıyor. Zaten bu yüzden günümüzde bazı topluluklar, güvenlik kameraları ile özel hayatlarının gizliliğinin ihlal edildiği için bu kameralara karşı protestolar başlatıyor.

dijital-takip-3
Web Kamerası Görüntü Hırsızlığı

Sizi bilgisayar başındayken takip edebilecek özel olarak geliştirilmiş bazı programlar da mevcut. İnternette dolaşırken, veya bilgisayarın karşısında üzerini değiştirirken kimsenin sizi görmediğini mi düşünüyorsunuz? Belki de yanılıyorsunuz.

Mayıs 2014’te Amerika’da, kişilerin Windows bilgisayarlarına gizli olarak yüklenen ve özel geliştirdikleri bir program sayesinde bilgisayarın web kamerasını kullanarak kişilerin görüntülerini çalan 90 kişi tutuklandı. Hatta bir üniversite öğrencisi, güzellik yarışmalarına katılan kadınların görüntülerini ele geçirmek için özel olarak tasarladığı programı kullanırken yakalandı. Bunun sizin başınıza da gelmesi mümkün. Yani bilgisayar başında otururken, hiç farkında bile olmadan kamera görüntüleriniz bir yerlere canlı olarak ulaştırılıyor olabilir. Çünkü bu yasa dışı web kamerası takip programlarının Dünya üzerinde yaklaşık 350,000$’lık kopyası satıldı ve yaklaşık 700bin kişi bu programların kurbanı oldu.

Peki bilgisayarınızın kamerasının yasa dışı kullanılmaması için ne gibi önlemler alabilirsiniz? Eğer bir Windows işletim sistemi kullanıyorsanız, Dünya üzerinde en çok kullanılan bilgisayar işletim sistemine sahip olduğunuz için tehlikeli yazılımlarla karşılaşma ihtimaliniz de oldukça yüksek demek oluyor. Windows işletim sistemi kendi içerisinde çeşitli güvenlik önlemlerine sahip. Ayrıca artık bir çoğumuz anti-virüs programları kullanıyor. Fakat bunlar yine de bazen yetersiz kalabiliyor. Çünkü sizi herhangi bir şekilde aldatarak bazı şeylere tıklamanız sağlandığında, bilgisayarınıza siz fark etmeseniz bile bir şeyler yüklenmiş olabiliyor. Ayrıca anti-virüs programlarının da bu tür bazı uygulamaları tespit edememesi olasılığı var. Bu yöntemin, yani sizi bazı bağlantılara tıklatarak bilgisayarınıza bir şeyler yüklemenizi sağlayan sistemlerin en çok kullanıldığı yol e-postalar oluyor. Çünkü artık neredeyse herkese e-posta üzerinden aylık faturaları, banka hesap özetleri, facebook gibi sosyal ağ bildirimleri gönderiliyor. Bunların sizi bilgilendirmek için yararlı oldukları kesin. Fakat ya size bankanız üzerinden geldiğini zannettiğiniz, orijinali ile neredeyse birebir bir e-posta gelse ve bu postada bulunan bir şeye tıkladığınızda bilgisayarınıza virüslü program yüklense? İşte tam bu yüzden e-postanıza gelen postalarda bulunan linklere veya gezindiğiniz bir internet sitesinde bulunan linklere tıklamadan önce çok kısa dikkatinizi verin. Gelen e-posta adresini mutlaka kontrol edin. Bunun sizin bankanız veya diğer bildiğiniz site web adresleri ile aynı olup olmadığını kontrol edin. Sadece tek bir harf değişikliği ile kandırılabilirsiniz. Mesela size Facebook’tan gelen bir e-posta gibi gözükebilir. Gelen adresine baktığınızda, adresin facebok.com olduğunu farkedebilirsiniz. Bunun gibi aldatıcı yöntemler ile tıkladığınız herhangi bir bağlantı bilgisayarınıza bu tarz web kamerası takip uygulamalarını veya şifrelerinizi kaydeden programları yükleyebilir. Önemli işlemlerinizi yaparken her zaman tıkladığınız bağlantıları, açtığınız ve kurduğunuz programları iki kere kontrol edin.



Sponsorlu



YORUM YAZ






E-posta adresinizi hiçbir şekilde kimse ile paylaşmıyoruz


PopülerHaber 9662
Teknoloji HaberleriPopüler Uygulamalar
Yazar: andropedi  Puan: 2.8  Y: 23/12/2014  Güncelleme: 22/11/2018      
ANA SAYFA | Android Uygulamalar | Android Oyunlar | Android Haberler | Android Duvar Kağıtları | Ücretsiz Uygulama | Tüm Kategoriler | İLETİŞİM

Android Uygulama, Oyun ve Teknoloji Haberleri - Andropedi © 2012-2023