Bisiklet Alırken ve Bisiklet Sürerken Nelere Dikkat Edilmelidir?


bisiklet-rehberi-1
Formda kalmanın ve zayıflamanın en güzel yöntemlerinden biri de bisiklet sürmektir. Fakat Türkiye’de, özellikle İstanbul’da bisiklet sürmek oldukça dikkat gerektiren bir konudur. Ama üzülmeyin. Yazımızda belirttiğimiz hususlara dikkat ettiğiniz takdirde hem formda kalacak, hem de trafikte bisiklet sürerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğreneceksiniz.

Zayıflamak ve formda kalmak için bisiklet sürmek en ideal ve en eğlenceli çözümlerden biridir. Eğer siz de spor yapmak için bisiklet sürmek istiyorsanız, doğal olarak ilk önce bir bisikletiniz olması gerekiyor. Bu yüzden ilk olarak trafikte ve şehir içinde kullanmak için hangi bisikleti seçmeniz gerektiği konusunda size yardımcı olalım.

bisiklet-rehberi-2Bisiklet almak için satıcıların yolunu tutan acemi bisiklet severlerin yaptığı en büyük hata, yanlış bisiklet seçimidir. Bisiklet satıcılarının bundan faydalanması ve sizin yanlış bir seçim yapmamanız için ilk olarak hangi tür bisikleti seçeceğiniz hakkında bilgi verelim. Bisikletler temel olarak üç kategoriye ayrılır. Bunlardan birincisi yarış/performans bisikletleri, ikincisi dağ bisikletleri ve üçüncüsü şehir/yol bisikletleri olarak geçer. Eğer ilk defa spor ve tur amaçlı bisiklet alıyorsanız kesinlikle seçmeniz gereken şehir/yol bisikletidir. Çünkü yarış bisikletleri uzun süreli bisiklet sürmek için elverişli olmamakla birlikte narin yapıları gereği örneğin İstanbul yollarında kısa sürede arızalanacaktır. Peki o zaman bozuk yollar konumuz ise neden dağ bisiklet değil diyorsunuz. Dağ bisikletleri, yani kalın lastikli hantal görünümlü bisikletler, adı üzerinde dağ bisikletidir. Yani dağ bisikletini düz asfaltta sürmeye çalışmak oldukça maacı dışında bir eylemdir. Çünkü dağ bisikletleri aslında arazi, toprak, dağlık ve kayalık alanlar için üretilmektedir. Kalitesiz marka dağ bisikletleri normal yolda da kısa sürede eskiyebilir. Bu konuda aldanmamanız gerekir. Bisikleti şehir içinde caddelerde, düz yollarda ve bazen hafif toprak yollarda spor amaçlı olarak kullanacaksanız almanız gereken bisiklet, yol/şehir bisikleti kategorisinden bir bisiklet olmalıdır. Bisikletimizin kategorisini belirledik. Peki şehir/tur/yol bisikletlerinin fiyatları ve özellikleri nelerdir, biraz da bundan bahsedelim.

Şehir/Tur bisikletleri çoğunlukla 28 inç, yani normal dağ bisikletlerinde olan 26 inç jantlardan daha büyük jantlara sahiptir. Bu, düz yolda daha rahat bir sürüş ve daha az güç gerektirir. Yani ilk olarak bilmeniz gereken, alacağınız bisikletin jant, yani tekerlek boyutu diğerlerinden daha büyük olacaktır. Bu noktada bayanlar biraz sıkıntı yaşayabilir fakat tekerlek çapı büyük olsa bile kadro boyu, yani bisikletin genel boyutu küçük, orta, büyük gibi seçenekler ile üretilmektedir. Ayrıca şehir bisikletlerinin lastikleri dağ bisikletlerine göre daha incedir. Sıralama yapmak gerekirse en ince tekerlek lastiği yarış bisikletlerindedir. Orta incelikle tekerlekler şehir bisikletlerinde, en kalın tekerlekler ise dağ bisikletlerinde bulunmaktadır. Bu noktada seçmeniz gereken lastik kalınlığı ne ince ne de kalın olmaıdır. Şehir bisikletlerinin lastik kalınlığı orta kalınlıktadır.

Şehir/Tur bisikletlerinin fiyatları ise marka ve modeline göre uygun olarak 500 TL ile 3000 TL arasında değişmektedir. Tabi ki maksimum fiyat çok daha yukarılara çıkabilir. Bütçenize göre gözden çıkarmanız gereken miktarı belirttik. Türkiye şartlarında kullanmak için bir şehir/tur bisikleti satın almak istiyorsanız en az 500 TL, ortalama olarak da en fazla 1000 TL’yi ayırmanız gerekiyor.

bisiklet-rehberi-3
Şimdi biraz şehir trafiğinde bisiklet sürmekten bahsedelim. Örnek olarak İstanbul trafiğinde bisiklet sürmeyi ele alalım. Trafikte bisiklet sürmeye başlamadan önce ilk olarak kişisel güvenlik önlemlerinizi almanız gerekiyor. Kişisel güvenlik ekipmanları olarak bir bisiklet kaskıi bisiklet eldiveni, bisiklet gözlüğü ve spor bisiklet kıyafeti temin etmeniz gerekiyor. Bisikletinizde ise ön/arka lamba ve arkanızı görmeniz için bir ayna mutlaka olmalı. Trafiğe bisikletle çıktığınızda bilmeniz gereken ilk şey, çevreyolu, otoyol, kıtalar arası köprüler ve kaldırımlarda bisiklet sürmenizin yasak olduğu. Trafik kanunlarında belirtildiği şekilde, bisiklet sürdüğünüz yolda bir bisiklet yolu bulunuyorsa ilk tercihiniz o yol olmalı. Eğer bisiklet yolu yoksa, yolun en sağında güvenli bir boşluk bulunuyorsa bisiklet ile oradan gitmeniz gerekiyor. Eğer yolun en sağında güvenli bir sürüş boşluğu da bulunmadığı takdirde yolun en sağdaki şeridi tamamen sizin. İşte trafikte bisiklet sürerken araç sürücülerinin çoğunlukla bilmediği bu hak sizin hakkınız. Bu koşullarda cadde veya sokakta bisiklet sürerken her zaman ara sokak ve caddelerden çıkabilecek yaya ve araçlara dikkat etmeniz gerekiyor. Sonrasında ise sürekli aynanızdan arkanızdan gelen araçları kontrol etmeniz gerekiyor. Unutmayın, bisiklet de trafik kurallarına göre bir ulaşım aracıdır ve tüm trafik kurallarına uymak zorundadır. Yani trafik lambaları, yaya geçitleri, dönüşler ve temel tüm trafik kurallarına uymak zorundasınız. Bu kurallara uyduktan sonra meydana gelebilecek herhangi bir hata karşısında her zaman bisiklet önceliklidir ve motorlu araç sürücüleri bisiklet sürücülerinin bu haklarını bilmek zorundadır.

Düzenli olarak bisiklet sürmek formda kalmaya ve zayıflamaya oldukça fayda sağlar. İlk başlarda haftada iki gün olmak üzere 10’ar kilometrelim bisiklet turlarınız kondisyona girmenizi sağlayacaktır. İlk bir-iki aydan sonra bu mesafeyi 20km’ye, sonrasında ise 30 ve daha fazla km’ye çıkararak ayda en az 2 kilo vermeniz mümkün. Bisiklet sürmek bir çok kası çalıştırırken, yağları yakarak ve stresinizi alarak bağımlılık yapacak bir spor.

Formda kalmak, zayıflamak ve spor yapmak için bisiklet sürmeye karar verdiyseniz, size lazım olabilecek temel bilgileri yazımızda anlattık. Kazasız ve sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle.

Android telefonunuza yükleyebileceğiniz bisiklet ile ilgili uygulamalar için tıklayın.


Sponsorlu



YORUM YAZ






E-posta adresinizi hiçbir şekilde kimse ile paylaşmıyoruz


Haber 6822
Teknoloji Haberleri
Yazar: andropedi  Puan: 2.0  Y: 09/10/2014  Güncelleme: 03/11/2018      
ANA SAYFA | Android Uygulamalar | Android Oyunlar | Android Haberler | Android Duvar Kağıtları | Ücretsiz Uygulama | Tüm Kategoriler | İLETİŞİM

Android Uygulama, Oyun ve Teknoloji Haberleri - Andropedi © 2012-2023